Spataders, varices

Wat zijn spataders of varices?

Aders zijn bloedvaten in het lichaam die het bloed vanuit de weefsels terug naar het hart voeren. In de benen zijn er oppervlakkige en diepe aders. Gezien het bloed hier tegen de zwaartekracht in naar boven gepompt moet worden zijn er klepjes voorzien in de aders. Wanneer deze niet goed sluiten spreekt men van insufficiënte maw zieke aders.

Werkwijze verwijdering varices of spataders

Indicatie

Het bloed stapelt zich op in spatadares en er ontstaat overdruk.  Spataders gaan gepaard met zware, vermoeide en onrustige benen. Je krijgt last van zwelling, pijn en nachtelijke krampen. Spataders zijn niet alleen lelijk, ze vergroten ook het risico op ontstekingen, wonden en klontervorming (flebitis). Bij verwonding bloeden ze sneller.

De consultatie

De arts zal algemene vragen stellen betreffende jouw gezondheid en eventuele medicatie. Nadien wordt een klinisch onderzoek uitgevoerd alsook een echografie om de oorzaak en de ernst van de spataders te evalueren. Deze onderzoeken worden uitgebreid besproken alsook de behandelingsmogelijkheden.

Raadpleeg onze specialisten voor een deskundig advies op maat van jouw behoeften en noden. Zij kennen de nieuwste technieken en geven advies over de meeste geschikte esthetische behandeling.

Bespreek je behandeling tijdens
een verkennend gesprek

Scleroseren

Als er een indicatie gesteld wordt voor het scleroseren of droogspuiten van de spataders, kan dat tijdens dezelfde consultatie worden uitgevoerd. De spatader wordt aangeprikt en de vloeistof ingespoten. Er is een maximum aan hoeveelheid in te spuiten vloeistof per sessie. De dokter kan dus beslissen om tijdens een volgende consultatie door te gaan met de behandeling.

De ingreep – Stripping

Indien een ingreep nodig is, wordt een nieuwe afspraak gepland. Bij de ingreep, onder volledige verdoving, maakt de dokter een kleine incisie in de lies, de knieholte of de enkel. Zij spoort dan de zieke ader op en bindt die af voor de uitmonding in de diepe ader. Daarna trekt zij de volledige oppervlakkige ader uit en verwijdert zij de vertakkingen. De incisies worden mooi gehecht en de dokter brengt een steunkous aan.

De verdoving

De ingreep gebeurt onder algemene anesthesie door een in België erkend anesthesist, met de nieuwst apparatuur en kortwerkende anesthesieproducten waardoor je snel weer wakker bent en bijna nooit misselijk wordt achteraf.

Dagopname

Alle ingrepen gebeuren in dagopname in de Atlas Kliniek. Je wordt een uur voor de ingreep in de kliniek verwacht. Na advies van de chirurg en anesthesist kan je de kliniek een paar uur na de ingreep verlaten.

Nabehandeling

De eerste week dient een steunverband gedragen te worden dag en nacht om nabloeding te vermijden. Nadien dient gedurende 2 weken nog een steunkous gedragen te worden doch enkel overdag. Verder is het afgeraden om de eerste weken langdurig recht te staan. Stappen is wel toegestaan. Bij liggen legt men de benen best in hoogstand. Bij risicopatiënten worden soms gedurende 10 dagen spuitjes voorgeschreven om klonters (trombose) in de diepe aders te vermijden.Vaak ontstaan er haematomen (blauwe plekken) in het operatiegebied. Deze kan men na 1 week inwrijven met zalf en zullen met tijd spontaan verdwijnen.

Nieuwelaan, 224, B - 1860 Meise, Telefoon: +32(0)2/260 11 00, E-mail: info@atlaskliniek.be

Bespreek je behandeling

Je overweegt een behandeling? Geniet van advies door een van onze specialisten op maat van jouw situatie. Discreet, objectief en deskundig.
Na ontvangst van je aanvraag, zullen we je contacteren om datum en tijdstip vast te leggen.

  • Gelieve deze code in het hierboven veld in te vullen